Історії Telegram

Читати оригінал англійською

Історії Telegram — це свіжий погляд на популярний формат із вбудованою приватністю, наповнений корисними налаштуваннями для медіа, що дає змогу будь-кому ділитися моментами з життя із власними списками користувачів, дивитися детальну статистику переглядів та відкрити для себе потужні інструменти.

Перегляд історій

Інтерфейс перегляду

За замовчуванням всі історії ваших контактів, які ви маєте право переглядати, показуються у верхній частині вашого списку чатів. Ви можете потягнути вниз, щоб розгорнути і прокрутити список усіх історій. Щоб відкрити чиюсь історію, просто торкніться фотографії користувача.

Ви також можете переглядати історії інших користувачів Telegram. Будь-яка людина з активною історією, яку можна переглянути, матиме кільце навколо свого профілю — як у списку чатів, у їхньому профілі та у списках учасників у групах.

Під час перегляду історії ви можете торкнутися правої чи лівої частини екрана, щоб проскочити вперед чи назад, або провести праворуч чи ліворуч, щоб переглянути історії іншого користувача.

Приховування історій

Якщо ви хочете приховати історії певної людини з верхньої частини екрана, не блокуючи її та не видаляючи зі списку контактів, просто торкніться й утримуйте іконку користувача та виберіть Приховати історії — натомість приховані історії будуть показуватися у вашому архіві.

Щоб скасувати цю дію, відкрийте свій архів, торкніться й утримуйте іконку користувача й натисніть «Не приховувати історії». Зверніть увагу, що чат з відповідним користувачем не буде переміщено до архіву, і ця людина не знатиме, що ви архівували її історії.

Сповіщення

За замовчуванням ви отримуватимете сповіщення про нові історії від 5 контактів, з якими ви спілкуєтеся найчастіше. Ви можете вручну ввімкнути або вимкнути сповіщення для будь-якого користувача, переглянувши одну з його історій, натиснувши Меню iOS або Меню Android і вибравши Сповіщати про історії.

Сповіщення можна гнучко налаштувати, додавши винятки для окремих користувачів або цілих груп.

Реакції та відповіді

Переглядаючи чиюсь історію, ви можете легко відреагувати на неї, натиснувши на іконку серця, або відповівши в особисті повідомлення з текстового поля — зауважте, що обидві ці дії додадуть вас до списку переглядів, навіть якщо ви увімкнули анонімний режим.

Ви можете надсилати сотні різних реакцій, утримуючи іконку серця замість короткого натискання.

Публікація історій

Фото та відео

Ви можете натиснути кнопку [+] (iOS) або іконку камери (Android) у списку чатів, щоб створити історію, використовуючи фото або відео з вашої галереї або напряму через камеру в застосунку.

В одній історії можна використовувати кілька зображень з вашої галереї — відкрийте панель наліпок в редакторі й торкніться іконки фото в нижньому кутку. Там же можна шукати зображення з Інтернету.

Під час створення історії торкніться, щоб зробити фото, або утримуйте, щоб записати відео, — і все це однією рукою. Під час запису проведіть вліво, щоб продовжити знімати без утримування кнопки, проведіть вгору для збільшення, або проведіть вправо, щоб перемкнути камеру.

Режим подвійної камери

Історії Telegram дають змогу зафіксувати момент з будь-якого ракурсу, використовуючи одночасно основну та фронтальну камери вашого пристрою.

Зображення з однієї камери заповнює екран, тоді як зображення з іншої камери накладається у вигляді невеликого кола, яке можна переміщати на будь-яку позицію. Ви можете натиснути кнопку, щоб вибрати, де та з якої камери показуватиметься зображення — навіть під час запису.

Режим подвійної камери доступний лише на деяких пристроях, які мають достатньо потужності, щоб його підтримувати.

Редактор медіа

Для створення історій використовується потужний медіаредактор Telegram, що дає вам змогу коригувати такі параметри, як яскравість, контрастність і насиченість, або додавати наліпки, GIF-файли, текст і мітки розташування.

Ви також можете додати кілька зображень з вашої галереї або безпосередньо з Інтернету. Для цього відкрийте панель наліпок в редакторі й торкніться іконки фото в нижньому лівому кутку — звідти виберіть наявне зображення або торкніться іконки пошуку у верхньому правому кутку, щоб знайти зображення в Інтернеті.

Описи

Історії мають окреме поле тільки для тексту, де ви можете додати більше контексту, який не заважатиме бачити саму історію. Описи підтримують @згадки та посилання, тож ви можете позначати друзів або поділитися вебсайтом.

Описи можуть містити до 200 символів. Користувачам Premium доступні в 10 разів довші підписи до 2048 символів.

Налаштування приватності

Публікуючи історію, ви можете вибрати один з 4 варіантів видимості: Усі, Мої контакти, Близькі друзі та Вибрані контакти. Кожну опцію можна повністю налаштувати, що дає вам змогу включати або виключати окремих користувачів, а також цілі групи.

Налаштування приватності

Крім того, ви можете вибрати список користувачів, які ніколи не побачать вашу історію, незалежно від того, які налаштування приватності ви вибрали. У такий спосіб ви можете бути впевнені, що окремі колеги або члени сімʼї випадково не дізнаються про вашу пригодницьку сторону. 👀

У меню приватності ви також можете вибрати, заборонено чи дозволено робити знімки екрана. Якщо вимкнути Дозволити знімки екрана, ви також приховаєте будь-які опції інтерфейсу Telegram, які глядачі могли б використовувати для збереження або поширення історії.

Вибір тривалості показу

Історії тривають 6, 12, 24 або 48 годин — на ваш вибір. Щоб вибрати, як довго ви хочете, щоб вашу історію було видно, торкніться іконки таймера біля поля Опис.

Коли час показу історії спливає, за замовчуванням вона переміщується до вашого профілю. Якщо ви вимкнули цей параметр, тоді вона потрапляє безпосередньо до вашого архіву історій.

Наразі термін дії історії не можна змінити. Однак ви завжди можете видалити історію й опублікувати її знову з довшою або коротшою тривалістю.

Історії у вашому профілі

Ви можете публікувати історії у своєму профілі у вигляді розкішної сітки, де як старі контакти, так і нові люди будуть бачити вибрані історії стільки часу, скільки ви захочете.

Кожна історія, яку ви публікуєте у своєму профілі, має окремі налаштування приватності — ви завжди можете контролювати, які історії побачать певні люди.

Історії можна додавати до вашого профілю або видаляти з нього у будь-який час. Щоб додати застарілу історію, відкрийте свій архів історій у Налаштуваннях > Мої історії.

«Мої історії» та «Архів історій»

Після того, як історія застаріє, вона потрапляє до вашого архіву історій, де їх можна переглядати, пересилати, додавати до свого профілю або видаляти назавжди. Щоб отримати доступ до архіву, перейдіть до Налаштувань > Мої історії > Меню iOS > Показати архів (iOS) або до Налаштувань > Мої історії > Архів (Android).

Усі історії, які ви опублікували у своєму профілі, також зʼявляються в розділі Налаштування > Мої історії, де ви можете їх переглядати та керувати ними.

Редагування історій

Редагування вмісту

Будь-який елемент вашої історії можна оновити в будь-який час — змінюйте видимість, опис, наліпки та інше без необхідності видаляти й публікувати знову.

Щоб змінити історію, відкрийте її на пристрої, з якого ви її опублікували, і натисніть Меню iOS/Меню Android > Змінити історію.

Редагування налаштувань приватності

Поки ваша історія активна, ви можете змінити хто може її бачити з будь-якого вашого пристрою. Відкрийте свою історію, а потім торкніться іконки у верхньому правому куті. Звідти можна змінити налаштування приватності на будь-який з 4 варіантів видимості: Усі, Мої контакти, Близькі друзі або Вибрані контакти.

Редагування історій у вашому профілі

Ви можете переглядати та керувати історіями, які ви зберегли у своєму профілі, в розділі Налаштування > Мої історії. Там же можна відкрити будь-яку історію, щоб побачити список переглядів, змінити її видимість або вилучити її зі свого профілю.

Детальна статистика переглядів

Щоб побачити, хто і коли переглядав вашу історію, відкрийте її з верхньої частини екрана або з архіву історій в розділі Налаштування > Мої історії й натисніть на перегляди внизу.

За замовчуванням цей список стає недоступним через 24 години після того, як історія застаріє, проте час доступу до нього для підписників Telegram Premium необмежений.

Зверніть увагу, що реакції та загальна кількість переглядів залишаються доступними для будь-якого користувача без обмежень.

Розширені фільтри

Розширені фільтри стають доступними, якщо вашу історію переглянула достатня кількість користувачів, — так легше орієнтуватися в довгих списках.

Детальна статистика переглядів

Ці фільтри включають поле пошуку, яке дає змогу знайти конкретних користувачів, а також окремі вкладки для всіх глядачів і контактів. Якщо на вашу історію відреагувала достатня кількість користувачів, ви зможете відсортувати список за критеріями «Спочатку реакції» або «Спочатку нові».

Зауважте, що користувачі, які ввімкнули анонімний режим, не зʼявляться у цьому списку, якщо вони не відреагують або не надішлють відповідь на вашу історію.

Анонімний режим

Коли користувач відкриває історію, він зʼявляється в списку переглядів, який бачить автор історії. Користувачі Premium можуть увімкнути анонімний режим — видаляти свої перегляди з усіх історій, які вони відкривали протягом останніх 5 хвилин, а також приховувати перегляди протягом наступних 25 хвилин.

Щоб увімкнути анонімний режим, відкрийте будь-яку історію (навіть власну), торкніться Меню iOS або Меню Android і виберіть Анонімний режим.

Анонімний режим доступний лише для підписників Telegram Premium, разом з іншими потужними ексклюзивними можливостями.

Premium Можливості Premium

Будь-який користувач Telegram може переглядати, публікувати та взаємодіяти з історіями. Підписники Telegram Premium отримують ексклюзивні функції, які дають змогу максимально ефективно використовувати історії:

  • Пріоритетний показ — Отримуйте більше переглядів завдяки розміщенню ваших історій на початку списку.
  • Анонімний режим — Приховуйте ваші перегляди історій інших людей.
  • Необмежена історія переглядів — Дивіться перегляди історії навіть після того, як спливе час її показу.
  • Вибір тривалості показу — Встановлюйте строк показу історії в 6/12/48 годин.
  • Збереження історій до галереї — Завантажуйте не захищені від копіювання історії на ваш пристрій.
  • Довші описи — Додавайте у 10 разів довші описи до ваших історій разом з посиланнями та власним форматуванням тексту.
  • Більше історій — Публікуйте до 100 цікавих історій з вашого життя щодня.

Як і у випадку з усіма Premium-можливостями Telegram, це лише початок — очікуйте на ще більш потужну функціональність у майбутніх оновленнях.